Firmaların tüketiciye yönelik izinsiz SMS, elektronik posta gibi mesajları ile telefon aramalarını yasaklayan düzenleme 1 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor.
Düzenleme ile birlikte istenmeyen reklam mesajı ya da elektronik postası gönderen firmalara 50 bin liraya kadar para cezası gelecek. Ancak bu mesajları almak istemeyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı notalar var. İşte adım adım mesaj işkencesinden kurtulurken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Firmalar, reklam mesajı göndermek için kullanıcılara önceden mesaj göndererek ‘onay’ veya ‘ret’ isteyecek. Eğer onay verilirse, tüketici reklam mesajı ya da mail alabilecek.
Onay verilen reklamlar daha sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilebilecek. Ücretsiz gönderilen ‘ret mesajı’ndan sonra reklam mesajları 3 gün içinde durmak zorunda.
Eğer, onay verilmediği halde reklam mesajı gelirse, tüketeci şikayetini 6 ay içinde Gümrük Bakanlığı’na yapacak.
İşletmeler onay verilmeden gönderdiği mesajlar için bin TL’den 15 bin TL’ye kadar ceza ödeyecek. Eğer reklam mesajları onay verilmediği halde birden fazla gönderilirse ceza 50 bin liraya kadar çıkabilecek.
Onay veren kullanıcıların göz önünde bulundurması gereken önemli nokta var: Bir firma aldığı onayı, kendi bayi ve özel işletmelerin SMS’leri için de kullanabilecek. Bakım, borç hatırlatma, tahsilat ve teslimat mesajları için onay gerekmeyecek.
KUTLAMA MESAJI DA ONAYA TABİ
-Ticari iletide mutlaka gönderen şirketin adı ve iletişim bilgisi bulunacak.
-İletinin ticari amaç taşıdıgı mesaj ya da görüşmenin başında belirtilecek.
-Bir şirket, aldığı onayı, kendi bayi ve özel yetkili işletmelerinin SMS’leri için de kullanabilecek.