Küresel ısınmanın verdiği zararlar, bilim adamlarını endişelendiriyor. Onlar, sıradan insanlara göre ileriyi daha net görebilecek bir tasavvura sahipler. Dünyanın geleceğini pek parlak görmüyorlar. Dünya hızla ısınıyor ve bu tehlike, yeryüzünde yaşayan her canlıyı etkiliyor.

Bu nedenle yakın zamanda bir şeyler yapılması gerekiyor. Her ülkenin bilim adamları, hayatın idamesini devam ettirmek için kendi alanlarında küresel ısınmayı engelleyecek yollar arıyorlar. Dünya nüfusu hızla artarken, kalabalık nüfus ve bizi konfora alıştıran teknolojik araçlar, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu arttırıyorlar. Konforun faturası dünyanın yıkımı olabilir.

Fakat neyse ki bilim insanları, bu büyük probleme de çare bulmak için kolları sıvadılar.

Küresel Isınma Neden Oluyor?

Sanayileşen dünyanın büyük bir bölümü, enerji kaynağı olarak fosil yakıtları kullanıyor. Fosil yakıtların ürünleri NOx, CO2, CO gibi zararlı gazlar olduğu için, atmosferdeki CO2 oranı da artıyor. Enerji ihtiyacının artmasına paralel olarak inşa edilen nükleer ve termik santraller, ulaşımı sağlayan ve fosil yakıt kullanan milyarlarca araç, ortak atmosferimizi öldürücü gazlarla dolduruyorlar. Ormanlar ise atmosfere oksijen salarak durumu kurtarmaya çalışıyorlar.

Kanadalı Bilim İnsanları Atmosfere Daha Çok Oksijen Salacak Proje Geliştirdiler

Kanadalı bilim adamları, 2028 yılına kadar, dronlarla ( insansız hava araçları)  özel olarak geliştirilmiş hızlı büyüyen tohumları, havadan ekecekler. Böylece Flash Forest adlı bu proje sayesinde, hızlı çimlenecek olan bu tohumlar hızlıca büyüyecek ve dünyadaki ağaç sayısı arttırılarak, atmosfere daha çok oksijen pompalanacak.

Bu teknolojinin avantajı; geleneksel ağaç ekim yönteminden hem 10 kat daha hızlı ağaç ekilmesi hem de bu işin maliyetinin yüzde 80 oranında daha ucuza mal olmasıdır. Drone tarafından toprağa ekilecek sapların belirli bir derinlikte ekilmesi gerekli olduğu için, bilim insanları bu araca, pnömatik ateşleme cihazı monte ettiler. Böylece Drone tek başına sağlıklı bir şekilde ağaç ekecek.

Özel olarak geliştirilen bu ağaçların her fidesinde hızlı büyüme için 3 adet filizlenmiş tohum olacak. Ayrıca gübre, mikoriza ve diğer ek bileşenler de bu ağaçlarda olacak.

Drone Ekim Sonrası da Çalışacak

Drone ile havadan izleme kolay olduğundan, drone araçlar ekim sonrası da ağaçların büyüme sürecini izleyecek. Ayrıca fideler, eksik olan Azot-N- ve diğer besinleri alabilecek. Drone bunları püskürtme yöntemi ile tüm dikilecek ağaçlara zerk edecek. Tüm projenin amacı dünyanın atmosferinin, ihtiyaç duyduğu oksijeni yeniden tesis etmek…

Ancak şu an  dünyada var olan ağaçlar ne yazık ki yeteri kadar oksijen üretemiyor. Proje kapsamında geliştirilen Drone araçlar, donanımları sayesinde her tür ağacı ekebiliyor. Fakat bu önlemlerin yeterli olması için, zararlı gazların daha az salınması gerekiyor. Mesela dünyadaki tüm termik santraller fosil yakıtları yakarak çalışıyorlar ve atmosferi büyük oranda kirletiyorlar.

Bunların yerine yeşil enerji kaynaklarına ( rüzgar, fotovoltaik sistemler, jeotermal enerji kaynakları, güneş ısıl enerji kaynakları, hava ısıl enerji kaynakları olan güneş bacaları ) ihtiyaç var. Dünya hepimizin ve insanların bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Çünkü sonsuz uzayda, şimdilik yaşayacak başka bir gezegen yok.

Kaynak: Bilgizede.com

By Cagslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir